Info pro kina - k přepravě filmových kopií

Unie filmových distributorů

Ze strany kanceláře UFD stále probíhá pátrání  po vhodném náhradním přepravci kopií (mj. zveřejněna i výzva na serveru "epoptavka.cz", v souvislosti s níž se ozvaly desítky přepravců), který by byl schopen tuto službu zajistit pro všechny zainteresované subjekty, tj. všechny distributory i všechna česká kina. Pokud jde o dosud kontaktované přepravce – jedná se zatím vesměs bohužel buď o společnosti, které by nebyly schopny zajistit službu za potřebných technických podmínek a po celé ČR, anebo jsou jejich ceny neakceptovatelné. Hledání samozřejmě pokračuje.
V mezičase jsme zachytili zajímavou kolující informaci z posledních dnů – aktuální zkušenost jednoho z kin s podáním přepravek (kopírujeme výňatky z korespondence):


Vážení kolegové kinaři,


došly mi původní nálepky na balíky s červeným kodem, proto jsem si vyžádal na poště standardní polepky na Obchodní balík (žlutá barva). Dnes jsem poprvé podával 2 přepravky filmu na běžné nálepky za standardních podmínek pošty a k mému překvapení byly za cenu 69,-Kč a 74,-Kč!!!


Je to výrazně méně, než je ceníková cena obchodního balíku. Na přepážce mi bylo vysvětleno, že paní poštačka nám jen našla nějaké slevy. Obchodní zástupce pošty z Pardubic, který mě uhání, abych co nejdříve podepsal novou smlouvu, mi ale nic takového neřekl !


Slevy se mi skutečně podařilo najít na 20. straně ceníku České pošty a v poštovních podmínkách pro Ostatní služby. První sleva je 15,-Kč při dodání balíku na adresu provozovny či poštovní schránky firmy (fyz. či právnická osoba) – na adresním štítku nutno zaškrtnout políčko Provozovna. Poté ještě běžně dávají slevu 25% při více současně podaných balících na 1 adresu, což se týká v podstatě všech filmů. Nutno spojit řádky na podacím archu svorkou a připojit písmeno „J“. Vše lze nalézt na stránkách pošty: www.cpost.cz


Rekapitulace: 1 přepravka o váze 14 kg běžně stojí 113,-Kč minus 15,-Kč první sleva = 98,-Kč, z toho ještě sleva 25% ( -24,-Kč) = 74,-Kč.


Pokud tedy Česká pošta APK slíbí nějakou paušální cenu za kus, určitě by to nemělo být více než těch cca 70,-Kč/ks. Na výše uvedené slevy má prý nárok kdokoliv dle standardní smlouvy s poštou…


...


Mně se balík zdražil dokonce jen o 26,-Kč, protože jsem platil 48,-Kč a teď platím cca 74,-Kč za bednu (lehčí jsou jen za 69,-Kč).


Rámcová smlouva s APK byla vypovězena někdy začátkem dubna a běží 3 měsíční výpovědní lhůta (myslím že cca do 6.7.). Jak to mají jiná kina mimo APK, nevím. Mě bohužel došly nálepky na filmy dříve a pošta mi už nechtěla udělat další, dokud nepodepíšu novou standardní smlouvu!!! Slíbili, že budou do toho července tolerovat starou cenu 48,-Kč, ale co dál? Osobně nemám rád nátlak, tak jsem se zařídil jinak. Pokud dopadne nějaká nová rámcová smlouva s APK, rád ji využiji, ale jinak už mám v podstatě řešení. Neboli, pokud moloch s názvem Česká pošta nestihne uzavřít novou rámcovou smlouvu do zač. července, budou muset stejné řešení jako já využít i další kina v ČR.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pro doplnění aktuálních informací o příp. dalších možnostech přepravy níže uvádíme ještě současný seznam míst se službou ČD-Kurýr (České dráhy) – změněn (redukován) při poslední úpravě grafikonu cca v polovině června; (informace zachycena ze stránek APK; na webu Českých drah je v tuto chvíli jen starý seznam stanic, tj. informace je zatím neověřená). O dalším vývoji v této věci vás budeme informovat.
UFD / 19.6.2009

Stanice se službou ČD-Kurýr