Informace APK a UFD: Česká pošta

Unie filmových distributorů

Určeno: všem provozovatelům kin
V Praze dne 1.prosince 2003

Vážená paní kolegyně, vážený pane kolego,

jak jsme Vás už několikrát informovali, docházelo v předchozích měsících k jednáním, která se týkala převozů filmů.
Vedlo nás k tomu zejména chování ČD. Máme od ČD informace, že odeslání jednoho filmu přijde na cca 420 Kč. Několik jednání na generálním ředitelství ČD i na MDaS ČR nevedla k žádnému posunu ve prospěch kin. Navíc plánuje ČD všechny služby zdražit. To vše nás vedlo k oslovení dalších přepravních a kurýrních firem a společností. Ze všech (DHL, PPL, CCS, ČP a dalších) nabídek jsme jako jednoznačně nejvýhodnější a nejpružnější vyhodnotili nabídku České pošty s.p. (dále jen „Pošta“).

Nabídka Pošty vychází ze služby Profi balík. Po prvních jednáních, kde byly vzájemně sděleny představy obou stran, nabídla Pošta časové termíny převzetí a dodání filmů a jednotnou cenu za jeden kus filmové přepravky.
Rámcová smlouva provozovatelům kin i distributorům zaručuje cenu ve výši 48 Kč za 1 Profi balík (tzn. dvě přepravky/jeden film - 96,- Kč), která tak byla stanovena po započítání několika typů slev a díky předpokládanému počtu zásilek. Cena je to tedy nesrovnatelná v porovnáním s cenou ČD i jiných přepravců.

Doba dodání filmů je také výhodná. Smlouvu s Poštou uzavřela APK společně s UFD, obě strany byly od počátku při vyjednávání a tak se snad podaří vše koordinovat v plánování dispozic tak, aby docházelo k co možná nejmenším potížím.

Další nespornou výhodou je fakt, že Pošta může filmy přebírat i dodávat na Vámi určeném místě – třeba přímo v kině. Znamená to, že kino uspoří další náklady, tentokrát na mzdách pro zaměstnance, který filmy odváží a přiváží. Díky označení jednotlivých balíků jedinečným čárovým a písemným kódem, je možné sledovat pohyb balíku po celé trase převodu na Internetu. Všichni z nás také jistě přivítají, že Pošta umožňuje za přepravu platit pouze jednou za měsíc fakturou, složenkou, apod..

Byla vypracována Rámcová smlouva, kterou podepsal gen. řed. České pošty, s.p. ing. Jan Přibyl, tajemnice Unie filmových distributorů Anna Černá a předseda Asociace provozovatelů kin Miloš Navrátil. Rámcová smlouva obsahuje: cenu 48 Kč/Profi balík (tzn. v ø 96 Kč za film bez ohledu na vzdálenost přepravy), termíny dodání, délku platnosti neomezenou s 3 měsíční výpovědní lhůtou a další. Rámcová smlouva je k nahlédnutí v kanceláři APK i UFD.

A co bude následovat? Nyní Vás začnou kontaktovat příslušní obchodní zástupci pošt, kteří s Vámi uzavřou konkrétní „Dohodu o podmínkách podávání poštovních zásilek Obchodních balíků a Profi balíků“, tzv. dílčí smlouvu. Bude obsahovat následující informace:

  • obchodní název a adresu provozovatele
  • fakturační adresu a odpovědného zástupce
  • název kina, adresu kina / provozovny
  • kontaktní osobu, její adresu, e-mail a telefony (nejlépe i mobilní)
  • způsob a místo předání a převzetí filmů, reklamy, foršpanů a další informace

Je samozřejmě zcela na Vás, jaké místo si k předání a převzetí kopií vyberete. Mělo by to však být místo přístupné pokud možno po neomezenou dobu, ale hlavně bezpečné a k tomuto způsobilé. Můžeme doporučit např. vrátnici nějakého podniku nebo služebnu Městské policie. Může to být nějaký vhodný prostor v kině, který zpřístupníte jen zaměstnancům Pošt, tzv. „mrtvá schránka“. Možností je samozřejmě hodně, mějte však na paměti bezpečnost svěřené kopie i bezpečnost svého kina. Věřím, že si s tím snadno poradíte – vždyť Vám to ušetří peníze i čas.

Vážená paní kolegyně, vážený pane kolego, společně se svými kolegy z představenstva APK a partnery s UFD jsme přesvědčeni, že po všech jednáních s Poštou jsou nám nabízeny podmínky velmi výhodné. Proto jsme se rozhodli za vás za všechny tyto podmínky dojednat a Rámcovou smlouvu podepsat. Vám osobně pak doporučujeme tu Vaši konkrétní smlouvu s Poštou uzavřít a jejich služeb využívat v plném rozsahu. Samozřejmě je možné, že se vyskytnou nějaké problémy (jak by také ne, když jde o přepravu tolika filmů v jednom termínu), ale věříme, že vše v průběhu času vyladíme ke všeobecné spokojenosti nás všech.

Je velmi důležité, aby vše probíhalo koordinovaně. Proto je nutné, abyste oznámili kanceláři APK (pokud jste členy Asociace) a kanceláři UFD své rozhodnutí připojit se k dohodě a také kdy jste smlouvu podepsali. Vyplňte a odešlete, prosím, na zmíněné kanceláře přiložené dotazníky. V případě, že Vás nikdo z pošty kontaktovat nebude, oznamte to neprodleně telefonicky nebo e-mailem Poště.

V zařazení, v kolonkách dopravní dispozice, bude zmínka o tom, jakou cestou se k Vám film dostane, tedy „Pošta“ nebo „Vlak“, případně jiné značky. Pokud budete mít pochybnosti, neváhejte včas kontaktovat distributora nebo kolegu, od kterého film čekáte. Připomínat jistě nemusím, že selhání jednoho článku, zapříčiní zhroucení celého řetězce a může být poškozen Váš kolega nebo Vy sami.

Vážená paní kolegyně, vážený pane kolego, nebojte se v případě nejasností dotazovat v kanceláři APK a UFD, tajemnice@kinari.cz a ufd@ufd.cz tel.: 221 105 301. Podělte se také s ostatními o nejlepší nápad, jak jste vymysleli předávání filmů. Nápady zveřejníme na webu a kdo ví? Třeba nejlepší nápad i ohodnotíme.

Přeji Vám, krásné filmy a spokojené diváky!

Miloš Navrátil, předseda představenstva APK

Příloha:
dotazník k dílčí smlouvě pro odeslání APK
dotazník k dílčí smlouvě pro odeslání UFD