MEDIA Desk začíná i v České republice

Program Evropské unie MEDIA Plus je zaměřen na podporu všech aspektů evropské audiovizuální tvorby s důrazem na posílení konkurenceschopnosti evropského audiovizuálního průmyslu v rozmezí let 2001-2005. V rámci programu MEDIA Plus mohou společnosti podnikající v oboru audiovize za přesně určených podmínek získat jednorázovou nebo vícestupňovou finanční podporu pro předprodukci/přípravu filmových nebo televizních projektů. Další možnost finanční pomoci nabízí program v oblasti distribuce audiovizuálních děl pro distributory nebo přímo provozovatele evropských kin, finanční podpora propagace zahrnuje příspěvky filmovým festivalům, podporu přístupu na mezinárodní trh, tvorbu databází a katalogů. Program MEDIA Training se zaměřuje na další odborné vzdělávání filmových profesionálů v tuzemsku i v zahraničí.

Cílem kanceláře MEDIA Desk Česká republika je zajistit, aby všechny možnosti nabízené programy MEDIA byly využity co nejlépe ku prospěchu a rozvoji českého audiovizuálního průmyslu. Jedním z hlavních úkolů MEDIA Desk bude aktivní poskytování informací o možnostech finančních podpor nabízených fondy programů MEDIA a konzultační činnost pro žadatele o podporu z těchto fondů. Kancelář bude také vystupovat jako představitel českých filmových profesionálů vzhledem k Evropské unii a ostatním členským zemím programů MEDIA a bude tak přispívat k rozvoji spolupráce českých a evropských filmařů.

Na základě rozhodnutí Ministerstva kultury ČR a Evropské komise v Bruselu bude činnost kanceláře MEDIA Desk zajišťovat Česká filmová komora, obecně prospěšná společnost, která byla založena Asociací producentů v audiovizi, Unií filmových distributorů a Asociací provozovatelů kin. Provoz MEDIA Desk bude společně financován z prostředků Ministerstva kultury ČR a Evropské unie. Příspěvek ČR do programu MEDIA Plus pro rok 2003 činí 370 000 EUR, polovina této částky bude hrazena ze státního rozpočtu ČR, druhá část z Národního programu PHARE pro ČR.